Klarsynt & C)Optikk

Här hittar du produkter, manualer och andra resurser som gör att du får ut så mycket som möjligt av ditt kassasystem från Northmill Flo.

Jag vill bli kontaktad

Support

Ibland behöver man en hjälpande hand. Vi finns tillgängliga via telefon och mail om du har funderingar eller frågor. På denna sidan finner du också användbara länkar och vanliga frågor.

Registrera supportärende

Användbara länkar

Boka tid för genomgång

Användarmanualer

Snabbstartsguide Klarsynt

Hurtigstartveiledining C)Optikk

Supportsidor

Ladda ner Teamviewer

Vanliga frågor

Nedan finner du några av de vanligaste frågorna kring Flo för C)Optikk och Klarsynt.

Hur skapar jag en ny användare i kassan?

Användarkonton skapas och hanteras i ServeIT, inte i kassan. För frågor kring hur användarkonton skapas i SOL, vänligen kontakta Ninetechs support.

Jag får meddelande om att det inte finns någon kontakt med kvittoskrivaren. Vad gör jag?

Felmeddelandet ”Det går inte att avsluta kvittot p.g.a. ingen kontakt med kvittoskrivaren” är ett av de felmeddelanden som visas när kassan saknar kontakt med kvittoskrivaren. Du hittar ett utförligt svar i vår FAQ.

Vår kontokredit kostar heller ingenting om du inte använder den. En annan praktisk fördel är att du slipper hålla reda på ett fysiskt kort. Kontokrediten finns alltid där som ett komplement i din vardagsekonomi när du behöver den.

En kontokredit kan användas som en buffert om du skulle drabbas av oförutsedda avgifter. En plötslig tandläkarkostnad är en klassiker. Men med en kontokredit kopplad till ditt konto kan du ordna kostnaderna smidigt direkt från tandläkarstolen. Eller från bilprovningen, byggvaruhuset, eller vid receptionen hos veterinären.

Kan jag skriva ut försäljningsrapporter, Z-dagrapporter mm på min A4-skrivare istället för kvittoskrivaren?

Ja, du kan använda en A4-skrivare som rapportskrivare. Du ställer in det under Inställningar > Kvitto, rapporter & skrivare För utförligare instruktion, se vår FAQ.

Hur delar jag en betalning på kontant och kort, eller presentkort/kort?

I vår FAQ hittar du instruktioner för hur du delar upp betalsätten.

Kan jag blanda köp och retur på samma kvitto eller kundorder?

Nej, i dagsläget är det inte möjligt, utan du måste registrera två separata kvitton. Vi arbetar med att implementera funktionalitet som möjliggör köp och retur på samma inslag i kassan.

Hur gör jag återköp på en kontantorder i Flo Kassa?

Gå till fliken Dagsavslut i Flo Kassa. Leta upp kvittot som du vill göra återköp på under Genomförda försäljningar (här kan du filtrera mellan olika datum). Markera det aktuella kvittot och välj Skapa återköpskvitto till höger. Tryck på Ej vald för varje artikel som returneras. Välj Skapa kvitto med valda artiklar Välj betalsätt. Genom att göra på detta sätt kopplas återköpskvittot till kundordern i ServeIT Online, kundordernummer visas på återköpskvittot och kundordern ändrar status till OKVITTERAD i SOL.

Finns det något enklare sätt att göra återköp än att göra det genom en tidigare försäljning?

Ja, du kan genomföra en retur på ett enklare sätt men då kommer du inte få med koppling till kundordern på återköpskvittot. Det enklaste sättet är följande: Tryck på RETUR på sifferbordet Välj vilka artiklar som skall returneras Välj därefter betalsätt.

Kan jag genomföra återköp på en fakturaorder i kassan?

Nej, det är i dagsläget inte möjligt. Vi arbetar med att implementera denna funktion.

Det fungerar inte att dra kort för Brilliantkund i vår kortterminal, kan vi slå det manuellt istället?

En regeländring gör att man inte längre får slå kortnumret manuellt på kortterminalen, det måste göras via dator. Kassan har inte stöd för detta, men det kan det göras via webben direkt hos Resurs Bank. Kontakta dem på telefon 042-38 20 00, eller maila Klarsynts kundansvarige För att slå ut kvittot rätt behöver ni även lägga upp ett eget betalmedel under Inställningar -> Kvittoupplysningar -> Konton. Du måste först ha gjort ett dagsavslut. Välj en ledig rad och skriv in önskad benämning, t.ex. Brilliantkund samt den kontokod som skall användas i bokföringen. Det nya betalmedlet dyker nu upp under fliken Betalmedel. (Du kan också skriva över knappen Swish om du inte använder det, knappen hamnar då på första sidan.)

Jag kan inte genomföra kortbetalningar längre fast det har fungerat bra tidigare. Vad gör jag?

Detta felmeddelande beror ofta på att dagsavslut inte är gjort eller att kortterminalen inte är inkopplad. Du hittar ett utförligt svar i vår FAQ.

Går det att ställa in automatisk lådöppning enbart vid kontantbetalningar?

Nej. Automatisk lådöppning konfigureras i kvittoskrivarens drivrutin, alltså inte i kassaprogrammet vilket innebär att det inte styrs av Flo Kassa.

Kan jag skriva ut ett genomfört dagsavslut i efterhand?

Ja, det kan du. Gå till Inställningar > Kvitto, rapporter & Skrivare och tryck på knappen Uppdatera listan som du finner längst ner till vänster vid Sparade Z-dagrapporter. Markera aktuellt dagsavslut och välj Skriv ut markera”

Mitt dagsavslut exporterades inte till Visma, kan jag exportera det i efterhand?

I de fall export av dagsavslut till Visma har misslyckats sker det en automatisk återsändning av dagsavslutet från kassan, under förutsättning att eventuella felkonfigureringar har rättats. Observera att kassaprogrammet behöver startas om efter korrigering av eventuella felkonfigureringar för att den automatiska återsändningen skall ske.

Jag får fel när dagsavslut eller fakturaunderlag skall exporteras till Visma, vad gör jag?

Det finns olika möjliga orsaker till varför dagsavslut eller fakturaunderlag inte exporteras till Visma. Se vår FAQ för ett utförligt svar kring vad du bör kontrollera.

Kan jag ange rabatt på en kundorder när den lämnas ut i kassan?

Nej i dagsläget är det tyvärr inte möjligt. Du kan komma runt det genom att ange rabatten på kundordern i ServeIT, för att sedan lämna ut ordern i kassan. Om du vill ge rabatt på artiklar som inte är med i ordern gör du detta innan du kvitterar ordern.

Kan jag registrera handpenning på en fakturaorder?

Nej, i dagsläget går det endast att registrera handpenning på kontantordrar.

Kan jag ange rabatt på en kundorder när den lämnas ut i kassan?

Nej i dagsläget är det tyvärr inte möjligt. Du kan komma runt det genom att ange rabatten på kundordern i ServeIT, för att sedan lämna ut ordern i kassan. Om du vill ge rabatt på artiklar som inte är med i ordern gör du detta innan du kvitterar ordern.

Hur gör jag för att ange rabatt på ett kvitto som inte är kopplad till en kundorder?

1. Lägg först artiklarna i kvittovyn, om du vill ange rabatt i kronor behöver du markera den artikelrad som du vill rabattera.

2. Gå sedan till fliken Övrigt vid sifferbordet

3. Välj Rabatt

4. Ange rabatten på sifferbordet, procentuell eller i kronor.

5. I detta läge kan du lägga till en kundorder på kvittot.

6. Välj därefter betalsätt. Rabatten kommer att synas på kvittot när köpet är genomfört.

Hur fungerar förskott (handpeng, presentkort, tillgodo) på Z-rapporten och i bokföringen?

Presentkort, handpenning, tillgodokvitto och värdekort räknas alla som förskott. Du kan läsa mer om hur dessa skall hanteras i vår FAQ.

Kan jag registrera flera förskottsbetalningar / handpenningsbetalningar på samma kundorder?

Nej, det är i dagsläget inte möjligt. Du kan endast registrera en förskottsbetalning per kundorder.

Varför kommer orderrader med artiklar som har priset 0 eller 100% rabatt inte med på kvittot i kassan?

ServeIT skickar i nuläget inte dessa rader till kassan. Workaround: ServeIT skickar i nuläget inte dessa rader till kassan, men det går att gå runt genom att sätta priset till 1 öre. Raden kommer då med och priset öresavrundas till 0.

Låter det intressant?

Kontakta oss idag så hör vi av oss och berättar mer.

Kontakta oss
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer