Magnus Gnisterhed höll föredrag om ledarskap på Northmill

magnus gnisterhed på northmill
Magnus Gnisterhed på Northmills huvudkontor

I en snabbväxande organisation är ledarskapet en krävande utmaning för såväl anställda som chefer. Det vet Magnus Gnisterhed, känd ledarcoach med en lång erfarenhet av att träna ledare och team. Perfekt, tyckte vi, och bjöd in Magnus att hålla föredrag på Northmill.

Han är kanske mest känd från podden “Ledarskap med Magnus & Kim" och driver till vardags företaget Gnisterhed – Ledarskap och utveckling. Podden som han har ihop med Kim Karhu är en av Sveriges största ledarskapspoddar med över 60 000 nedladdningar varje månad.

Till Northmills huvudkontor i Kista norr om Stockholm kommer Magnus en regnig fredagseftermiddag i april. Han har precis lagt 40 mil bakom sig. Ungefär så långt är det från hemstaden Jönköping.

Men av någon eventuell trötthet syns inga spår. Hans energi smittar snabbt av sig på publiken, som idag fyllts på av medarbetare från det finska kontoret.

En tradition på Northmill

Varannan månad anordnar Northmill fredagssammankomster där företaget bjuder på dryck och tilltugg. Vi kallar det Northchill och syftet är att förena nytta med nöje. Det här var första gången vi bjöd in en extern person att leda en Northchill.

Tankens kraft att förändra

– Ledarskap börjar med en tanke, säger Magnus. När du pratar med människor behöver du beröra deras tankar. Tankar och känslor leder till handling och förändring.

Projektorn lyser upp kontorsväggen med Martin Luther King, medborgarrättskämpen som förändrade USA genom att förändra sättet andra tänkte på.

– Han sa aldrig “jag har en plan” säger Magnus. Istället sa han “jag har en dröm”.

Ingen fredagstrött publik här inte

Magnus förklarar att det inte främst är din plan som formar din framtid, utan dina drömmar. Om du som ledare inte först fått människor att omfamna din dröm, hur ska du då kunna förvänta dig att de förverkligar din plan?

Ta vara på nya tankar

Han återkommer till tankens kraft och det faktum att i snitt tänker en människa 60 000 tankar varje dag. 95 % av dessa är tankar vi tänkt förut och som vi upprepar av gammal vana. Men 3000 tankar varje dag är nya.

– Där ligger din chans att förändra! säger Magnus. Du kan förändra ditt sätt att tänka.

"Om du som ledare inte får människor att omfamna din dröm, hur ska du kunna förvänta dig att de förverkligar din plan?"

Involverande förmåga avgörande

Han menar att som ledare måste man våga vara tillgänglig för sina medarbetare. Det kan handla om att ta en lunch eller att uppmuntra de talanger du sett. Närhet kan också skapas genom att låta de se dina bra såväl som dina dåliga sidor.

Att våga släppa in människor i ditt liv skapar en kultur där andra växer. Närhet skapar förtroende eftersom medarbetarna vet vem du är som ledare och hur du fungerar.

De kvalitéer och den potential du sett hos dina medarbetare kan du uppmuntra att de använder i verksamheten. Att ge någon förtroende är bland den finaste gåvan du kan ge.

I slutänden är det din förmåga att involvera människor i det du brinner för som avgör om de blir kvar i företaget efter några år.


Magnus tackas av med blommor av Arim Salci på Northmill

Morgondagens finansiella tjänster byggs av framtidens ledare

Northmill utvecklar framtidens finansiella tjänster. Stark drivkraft och fokus är en del av framgångsreceptet men för att bygga uthållig tillväxt krävs ledare som för kunskapen och värderingarna vidare. Därför är vi mycket glada över att ha fått möjligheten att lyssna till Magnus Gnisterhed.

Om du vill höra mer om Magnus syn på ledarskap, gå in och lyssna på podden här.

2017-04-25

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...